ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΝΑΣΑ – BE A LIFE DONOR Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις HCFA-TEAM 7 Δεκεμβρίου, 2020

ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΝΑΣΑ – BE A LIFE DONOR Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις

Be a Life Donor F1

ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΝΑΣΑ – BE A LIFE DONOR Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις.

Be a Life Donor F1

 

ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΝΑΣΑ – BE A LIFE DONOR
Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις 

 

 

 

Απεριόριστη Ανάσα για όλους. 

 

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση στην πλειοψηφία τους καταλήγουν απο αναπνευστική ανεπάρκεια σε νεαρή ηλικία. Η μοναδική μέχρι τώρα δυνατότητα σωτηρίας τους είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα. Όμως η μεταμόσχευση είναι λύση επιβίωσης και για ασθενείς με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), η πνευμονική ίνωση, η πνευμονική υπέρταση, και όχι μόνο. Με την πρόσφατη πανδημία ήρθαμε δυστυχώς όλοι πιο κοντά με εικόνες συμπολιτών μας να παλεύουν για την ανάσα τους.

   

anna face 1200x630

 

«Με πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας είχε επιτευχθεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας (AKH). Με αυτή την συμφωνία πετύχαμε να σώζονται κατά μέσο όρο 5 ασθενείς μας με Κυστική Ίνωση  (και όχι μόνο) τον χρόνο, που πραγματοποιούσαν μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019, όταν σταμάτησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας. Η κάθε όμως χώρα οφείλει να κάνει την δική της προσπάθεια εξασφάλισης μοσχευμάτων. Έτσι και από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, έχει ανακοινωθεί μόλις μία μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα, με έναν από τους κύριους λόγους να είναι η έλλειψη μοσχευμάτων πνεύμονα. Η χώρα μας δυστυχώς έχει αρνητική πρωτιά στη δωρεά οργάνων. Ειδικότερα για τους πνεύμονες απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα. Είναι ευπαθές μόσχευμα και έχουμε μόλις ένα χρόνο που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων, ενώ ταυτόχρονα διανύουμε μια ιστορική συγκυρία και πρόκληση με την πανδημία του covid-19 που δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο», 

 

δηλώνει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Άννα Σπίνου, που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια και εντάχθηκε μέσω πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία, που όπως όλα δείχνουν θα παρατείνει την ανάγκη της για μεταμόσχευση πνεύμονα για κάποια χρόνια.

 

 

 

Dimitris face 1200x630

 

Be a life donor- απεριόριστη ανάσα

 

«Βασικό στοιχείο της εκστρατείας «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» αποτελεί η τοιχογραφία στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομείο της χώρας μας που μπορεί να συμβάλει στην συνολική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από κάθε νοσοκομείο – ιδίως των μεγαλυτέρων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν την πολύτιμη δεξαμενή δυνητικών δοτών. Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί ως τοπόσημο και βασικό μέσο καθημερινής υπενθύμισης στους πολίτες και επισκέπτες του νοσοκομείου, του μηνύματος της δωρεάς οργάνων.


Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς απεικονίζει πραγματική ασθενή με Κυστική Ίνωση, η οποία έκανε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών. 

 

Στο πρόσωπό της Λένας αποτυπώνουμε τον ασθενή κάθε ηλικίας και πάθησης που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Φοράει μάσκα παροχής οξυγόνου παλεύοντας καθημερινά με αυτό που της λείπει, την ανάσα της. Προτάσει την άκρη του σωλήνα στον καθένα από εμάς  ώστε να της δώσουμε απεριόριστη ανάσα με την μεταμόσχευση πνεύμονα. Η αλυσίδα της δωρεάς οργάνων ξεκινάει από τους εντατικολόγους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τον εντοπισμό των δυνητικών δοτών. Όμως μεταμόσχευση χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται. Για αυτό και καλούμε τον κάθε ένα από εσάς να μας δώσει την 2η ευκαιρία στην ζωή»,

δηλώνει ο Δημήτρης Κοντοπίδης, διευθυντής της Humane που υλοποίησε την εκστρατεία του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. 

 

 

Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις 


Την ανατροπή της αρνητικής πρωτιάς της χώρας μας σε δωρεά οργάνων μπορεί να την ξεκινήσει ο καθένας από εμάς.

Μπείτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων εδώ και γραφτείτε δωρητές οργάνων.

Δώστε μας απεριόριστη ανάσα με ένα κλικ!

 

 

Δείτε το βίντεο σπότ της εκστρατείας εδώ.

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκστρατεία εδώ.

 

 

H εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Η καμπάνια υλοποιήθηκε από την “Humane” με την υποστήριξη της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου “Αιγέας” και της Vertex Pharmaceuticals. H τοιχογραφία φιλοξενείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων” μετά την άμεση ανταπόκριση του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Μύτογλου Αναστάσιου με σχεδιασμό από την “Humane” και υλοποίηση από την Urban act και τον καλλιτέχνη same84 με υποστηρικτές την flame & drone photography.

   

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΟΜ

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης σε συνεργασία με τον τέως Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κ. Καραμπίνη Ανδρέα, πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη της διακρατικής συμφωνίας της χώρας μας με την Αυστρία για την μεταμόσχευση πνευμόνων για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση από το 2014-2019.