Eρευνητές του Εργαστηρίου Brinkman στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά δοκιμάζουν σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους τους ένα νέο φάρμακο το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να εξολοθρεύσει πολλά και διαφορετικά υπερβακτήρια – συμπεριλαμβανομένων κάποιων τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλα τα κοινά αντιβιοτικά.
Εξολόθρευση χωρίς παρενέργειες
Το φάρμακο με την κωδική ονομασία ΑΒ569 περιέχει EDTA (ethylenediaminetetraacetic acid) και acidified nitrite – δύο φθηνές ουσίες, που, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, επιτυγχάνουν, όταν συνδυασθούν, να σκοτώσουν αποτελεσματικά ανθεκτικά βακτήρια χωρίς να πλήττουν τα υγιή κύτταρα.
«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση με τα αντιβιοτικά να γίνονται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά και τις θεραπείες να αποτυγχάνουν. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η δοκιμή και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση βακτηρίων που προκαλούν νόσο και τα οποία εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά» ανέφερε ο Τζεφ Γουίνσορ, επικεφαλής ανάπτυξης της βάσης δεδομένων στο Εργαστήριο Brinkman.
Ενάντια σε σοβαρά παθογόνα
Μάλιστα η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε σε μοριακό επίπεδο το πώς οι δύο ουσίες του φαρμάκου ΑΒ569 συνεργάζονται ώστε να σκοτώσουν το υπερβακτήριο Pseudomonas aeruginosa το οποίο προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, του ουροποιητικού συστήματος και του αίματος. Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας σε άτομα με κυστική ίνωση. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο λοίμωξης από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Η Pseudomonas aeruginosa θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα από τα κύρια παθογόνα που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Στην ίδια λίστα ανήκουν επίσης το Acinetobacter baumannii καθώς και η οικογένεια των Enterobacteriaceae. Το ΑΒ569 έχει φανεί ότι μπορεί να εξολοθρεύσει όλα αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια και πολλά άλλα όπως το «διάσημο» ΜRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), το Ε.coli και η Listeria.
Κλινικές δοκιμές
Το πειραματικό φάρμακο αναπτύχθηκε από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. «Το ΑΒ569 θα περάσει από επιπλέον δοκιμές καθώς δείχνει δυναμική ως μια μη τοξική φαρμακευτική θεραπεία για ένα μεγάλο φάσμα λοιμώξεων» κατέληξε ο δρ Γουίνσορ.
ΠΗΓΗ – «ΤΟ ΒΗΜΑ» , Τσώλη Θεοδώρα