Η Dr Samantha Philips είναι κλινικός ψυχολόγος στο University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust και δίνει μερικά tips προς την κοινότητα της Κυστικής Ίνωσης για το πώς να διαχειριστούμε το άγχος μας όσον αφορά την πανδημία του Κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες που ήδη έχετε
Πολλοί από εσάς έχετε μάθει να ζείτε στην απομόνωση και να περνάτε το χρόνο σας δημιουργικά. Για παράδειγμα, όταν δεν είστε καλά ή πάτε στο νοσοκομείο, συνήθως περνάτε ώρες κρατώντας τους εαυτούς σας απασχολημένους με videogames, βιβλία, χειροτεχνίες ή ταινίες. Αυτή τη δύσκολη στιγμή της καραντίνας, χρησιμοποιήστε αυτές τις δεξιότητες που ήδη έχετε!
Ο αργός ρυθμός ζωής της καραντίνας μπορεί για κάποιους να είναι ευχάριστος όπως επίσης πράγματα που άλλοτε αναβάλατε τώρα να χαίρεστε που είναι μία ευκαιρία να τα πραγματοποιήσετε. Μη νιώθετε ένοχοι για τα χαρούμενα συναισθήματα σας- απλώς απολαύστε το!
Ασχοληθείτε με την κηπουρική
Τώρα που ο καιρός βοηθάει πολύ, είναι καλή ευκαιρία να βγείτε στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας. Εάν δεν έχετε κήπο ή μπαλκόνι, μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη θέα του μπλε ουρανού από το παράθυρο σας ή να παραγγείλετε μαζί με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και μία γλάστρα μαζί με λίγους σπόρους για να φυτέψετε!
Διατηρήστε τη ρουτίνα σας
Σηκωθείτε την ίδια ώρα, κάντε τις θεραπείες σας και πάρτε πρωινό. Είναι μια καλή ευκαιρία σίγουρα αν δεν είχατε πριν πρόγραμμα, τώρα να φτιάξετε ένα. Μπορεί να περιλαμβάνει απλές καθημερινές δουλειές, οι οποίες μπορεί να είναι βαρετές, αλλά η ολοκλήρωση τους θα είναι σίγουρα ικανοποιητική! Για παράδειγμα, καθαρίστε ένα δωμάτιο του σπιτιού κάθε μέρα κι αν έχετε παιδιά βάλτε κι αυτά στο πρόγραμμα!
Περιορίστε τις ειδήσεις που βλέπετε
Εάν η καθημερινή ενημέρωση σας προκαλεί άγχος, περιορίστε τη. Βρείτε μία αξιόπιστη πηγή και φροντίστε να ενημερώνεστε μία φορά τη μέρα!
Ελέγξτε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, εάν νιώσετε ανησυχία για κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε, τότε ρωτήσετε τον εαυτό σας «Μπορώ να λύσω ένα πρόβλημα όταν είμαι τόσο ανήσυχος/η;» Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε μάλλον αυτό το άγχος δεν σας βοηθάει. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως μπορείτε να ελέγξετε ό,τι είναι στο χέρι σας.
Θυμηθείτε πως ελέγχετε πολλά πράγματα στην καθημερινότητα σας: Από την ώρα που θα ξυπνήσετε, μέχρι με ποια άτομα θα μιλήσετε και με τι θα απασχολήσετε τον εαυτό σας μέσα στην ημέρα.
Στρέψτε τη προσοχή σας αλλού
Μερικές φορές είναι πολύ βοηθητικό να στρέφετε τη σκέψη σας σε κάτι που σας κάνει χαρούμενους. Θα μπορούσε να είναι ο ηλιόλουστος ήλιος, θα μπορούσατε να ακούσετε μουσική, ή να είναι κάποια μικρή απόλαυση όπως κάποιο αγαπημένο φαγητό ή κάποια ενασχόληση όπως ζωγραφική ή μαγειρική. Μπορεί να σας ακούγεται ανούσιο αλλά αυτή η προσπάθεια να στρέψετε τη προσοχή σας μακριά από το άγχος και το στρες, θα έχει θετικό αποτέλεσμα!
Διατηρήστε τις επαφές σας με τους αγαπημένους σας
Όπως γνωρίζετε, αυτή τη περίοδο του “socialdistancing”, ή αλλιώς της διατήρησης αποστάσεων στις επαφές μας με τους ανθρώπους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα νέα μέσα της τεχνολογίας για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας, και όχι απαραίτητα μόνο το παλιό καλό τηλέφωνο. Προσπαθήστε να κρατήσετε επαφή με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά, σας κάνουν να γελάτε και σας υποστηρίζουν. Αν έχετε την επιθυμία να επικοινωνήσετε με κάποιο άτομο που έχετε χρόνια να μιλήσετε μαζί του, κάντε το, είναι ευκαιρία!
Μείνετε απασχολημένοι
Διαβάστε τα βιβλία που πάντα θέλατε να διαβάσετε και δείτε ταινίες. Εάν έχετε συντροφιά στην απομόνωση, παίξτε μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια. Εάν είστε μόνοι, κανένα πρόβλημα, παίξτε κάποιο παιχνίδι μόνοι σας. Φροντίστε να έχετε ένα πρόγραμμα στον ύπνο σας. Μην χαλάτε τη ρουτίνα που είχατε πριν την καραντίνα, όσο γίνεται. Φυσικά αν χρειαστείτε βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε.
Πηγή: https://www.cysticfibrosis.org.uk/news/a-letter-from-your-cf-psychologists