Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης 2020 – Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου “Απεριόριστη Ανάσα & Φάρμακο για όλους” HCFA-TEAM 16 Νοεμβρίου, 2020

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης 2020 – Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου “Απεριόριστη Ανάσα & Φάρμακο για όλους”

01

Συνέντευξη  Τύπου 15.11.2020

15-21 Νοεμβρίου 2020
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης
«Φάρμακο για όλους και απεριόριστη ανάσα»  

Η Κυστική Ίνωση,

είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος στην λευκή φυλή. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500.000 φορείς, ενώ ένα περίπου παιδί την εβδομάδα γεννιέται με Κυστική Ίνωση. Πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσος που είναι απειλητική για την ζωή και επηρεάζει την λειτουργία πολλων οργάνων, ενώ μέχρι πρόσφατα είχε χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Πλέον κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα νέα φάρμακα αυξάνοντας το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Κ.Ι., οι οποίοι αναμένουν την οριστική τους θεραπεία μέσα από την γονιδιακή θεραπεία.

Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις,

από την διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης.  

Ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κ.Ι. κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος πρωτοστεί στην προσπάθεια ένταξης όλων των ασθενών της Ελλάδας στη νέα θεραπεία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον νέο του ρόλο ως Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Κ.Ι. CF Europe, δηλώνει τα εξής:  

«Οι νέες επαναστατικές θεραπείες,

που κυκλοφορούν και δρουν στα αίτια της νόσου (CFTR Modulators) έχουν φέρει πραγματικά την επανάσταση στην αντιμετώπιση της πάθησης με θεαματικά αποτελέσματα που «παγώνουν την νόσο». Αυτήν την περίοδο σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια προσπάθεια για την αποζημίωσή τους από τους ασφαλιστικούς φορείς και το κράτος, καθώς πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους. 

Στην Ελλάδα υπάρχει πρόσβαση των επιλέξιμων ασθενών σύμφωνα με την μετάλλαξη τους στους συνδυασμούς φαρμάκων «Kalydeco», «Orkambi», «Symkevi», τα οποία εισάγονται και αποζημιώνονται μέσω ατομικής αίτησης στον ΙΦΕΤ με αρκετές καθυστερήσεις. Στον νέο τριπλό συνδυασμό («Trikafta» σε Αμερική, «Kaftrio» σε Ευρώπη) εξασφαλίσαμε την ένταξη σε πρόγραμμα  «πρώιμης πρόσβασης»  των επιλέξιμων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση προστατεύοντας τους, ύστερα από μια πολύμηνη προσπάθεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια. Η πλειοψηφία όμως των ασθενών, που είναι και επιλέξιμοι του νέου τριπλού συνδυασμού «Kaftrio», βρίσκεται σε αναμονή για την ισότιμη πρόσβασή τους. Έχουν ήδη αρχίσει και δίνονται ατομικές εγκρίσεις και σε άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση, πέραν από αυτούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης του ΕΟΦ με την Φαρμακευτική εταιρεία.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια ολική συμφωνία τύπου “portfolio agreement” για το σύνολο των συνδυασμών που κυκλοφορούν για 3 σημαντικούς λόγους:

α) θα σταματήσουν οι καθυστερήσεις εισαγωγής μέσω ατομικών παραγγελιών των παλαιών συνδυασμών «Kalydeco», «Orkambi», «Symkevi» που ταλαιπωρούν τους ασθενείς αναγκάζοντας τους να διακόπτουν την θεραπεία τους. 

β) θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι ασθενειςστην καλύτερη δυνατή θεραπεία που είναι επιλέξιμοι, συμπεριλαμβανομένου του νέου τριπλού συνδυασμού «Kaftrio», που αφορά την πλειοψηφία των ασθενών με Κυστική Ίνωση
γ) το ελληνικό κράτος θα αποζημιώνει στην καλύτερη δυνατή τιμή θεραπείες με εξαιρετικά υψηλά κόστη, σε μια περίοδο που τα συστήματα υγείας δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.»

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, ο οποίος έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων θεραπειών, κ.Φιλίππου Δημήτρης, δήλωσε τα εξής:

«Μετά την επίτευξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης στο Trikafta για 30 περίπου ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν σε άμεση ανάγκη υπήρξε στενή συνεργασία με την εταιρεία Vertex ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης και κυκλοφορίας των φαρμάκων στην Ελλάδα. Ήδη, το φαρμακευτικό σκεύασμα Orkambi έχει λάβει τιμή στη χώρα μας και σύντομα θα λάβουν τιμή το Kaftrio και το Kalydeco. Όσον αφορά το Symkevi η εταιρεία δεν έχει καταθέσει προς το παρόν φάκελο για την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου στη χώρα και αναμένουμε νεότερη ενημέρωση. Μετά την ολοκλήρωση της τιμολόγησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τα δύο φάρμακα, η εταιρεία καταθέτει φάκελο στην Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΕΑΦΑΧ) προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης και οικονομικής διαπραγμάτευσης ώστε να ενταχθούν τελικά στη θετική λίστα αποζημιούμενων θεραπειών. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο διαρκούν οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις, το οποίο πρέπει να τονίσω ότι θα είναι πρωτόγνωρα σύντομο όχι μόνο για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά και για τα διεθνή, είναι προφανές ότι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στις καινοτόμες αυτές θεραπείες σε ασθενείς που τις χρειάζονται. Ετσι εκτός από τους 30 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν τη θεραπεία στα πλαίσια της πρώιμης πρόσβασης, άλλοι 10-15 ασθενείς έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να ξεκινήσουν με βάση τα κριτήρια που έχουν ορισθεί για την πρόσβαση στο φάρμακο.

Οι ασθενείς με κυστική ίνωση αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η πολιτεία και η ιατρική κοινότητα είναι δίπλα τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη τους. Θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε μια άψογη και αγαστή συνεργασία όλων ώστε να επιτευχθεί σύντομα ένας σπουδαίος στόχος. Το ενδιαφέρον του Υπουργού Υγείας, η συνεργασία με τον ιατρικό κόσμο για τη δημιουργία του μητρώου, η συμμετοχή και ο ρόλος των ασθενών στη δημοσιοποίηση του προβλήματος αλλά και τη δημιουργία λύσεων, η συνεργασία της εταιρείας και ο κομβικός ρόλος του ΕΟΦ θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά σημεία σε αυτή την προσπάθεια.Η θέση μου ως ιατρός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και Πρόεδρος του ΕΟΦ είναι γνωστή και αποτελεί στόχο ζωής η βοήθεια των ασθενών και η διενέργεια κάθε προσπάθειας ώστε να υπάρξει άμεση πρόσβαση σε κάθε φαρμακευτική επιλογή που μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση ή την ποιότητα ζωής. Χαίρομαι πραγματικά που μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αποζημίωσης ώστε να επιτευχθεί μία συνολική διευθέτηση των θεραπειών. Μέσα από το θεσμικό μου ρόλο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων μπορώ να εγγυηθώ ότι οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν κατά προτεραιότητα και ευελπιστώ ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους κάθε ασθενής με κυστική ίνωση θα μπορεί να λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται. Θέλω τέλος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.»

 

Η Πρόεδρος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, κ. Άννα Σπίνου, δήλωσε σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τα εξής:

  

«Η Μεταμόσχευση πνευμόνων συνεχίζει να αποτελεί την 2η ευκαιρία για ζωή τόσο για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, για τους οποίους δεν έχει κυκλοφορήσει θεραπεία, όσο και για τους ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα. Ως ασθενείς με Κυστική Ίνωση, είχαμε πρωτοστατήσει στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας με το μεταμοσχευτικό κέντρο της Αυστρίας (ΑΚΗ) καταφέρνοντας να σωθούν περισσότεροι από 20 ασθενείς με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι μεταμοσχεύθηκαν από το 2014 έως και το 2019, όπου και έληξε η συνεργασία μας ως χώρα. Πλέον οι πρώτες μεταμοσχεύσεις πνεύμονα ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται με επιτυχία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Χρειάζεται καιρός για να αυξηθούν αριθμητικά οι μεταμοσχεύσεις σε ένα νέο κέντρο, ενώ οι ανάγκες για τους αναπνευστικούς ασθενείς σε μεταμόσχευση πνεύμονα είναι μεγάλες. Μεταμόσχευση όμως χωρίς μόσχευμα δεν υφίσταται, για αυτό και εμείς ως ασθενείς με Κυστική Ίνωση,θα πρωτοστατήσουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθειά που γίνεται για την ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων αλλά και την Δωρεά Οργάνων. Η καμπάνια μας “απεριόριστη ανάσα” θα περιλαμβάνει ένα εύρος δράσεων που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και πιο συγκεκριμένα για την μεταμόσχευση πνευμόνων». 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας Βασίλης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, δήλωσε τα εξής:

«Από τον περασμένο Νοέμβριο, έκανα το καθήκον μου ως Υπουργός Υγείας στο αγωνιώδες κάλεσμα του Δημήτρη Κοντοπίδη και των ασθενών με Κυστική Ίνωση.

Προστατεύσαμε τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο και επιβαρυμένη κατάσταση, ενεργοποιώντας στην χώρα μας πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, για την επαναστατική θεραπεία που είχε κυκλοφορήσει τότε στην Αμερική.

Φτιάξαμε μαζί με τους ασθενείς το πρώτο Εθνικό Μητρώο για την Κυστική Ίνωση, ένα εργαλείο πολύτιμο για τους ασθενείς, την επιστημονική κοινότητα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να παρέχει στοχευμένα υπηρεσίες Υγείας όπου και όπως χρειάζεται.

Πλέον προχωράμε με εξαιρετικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση για την αποζημίωση της επαναστατικής θεραπείας, με σκοπό όλοι οι ασθενείς με κυστική ίνωση στην Ελλάδα να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν σταματάμε όμως στο φάρμακο. Όπως είχα δεσμευτεί, συνεχίζουμε την προσπάθεια στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, με την στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπτυξη του νέου σύγχρονου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Kέντρου στο Ωνάσειο.

Στόχος μας οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, όπως τα νεαρά παιδιά με Κυστική Ίνωση, να έχουν δικαίωμα στην 2η ευκαιρία για ζωή.

 

Τέλος, με τις νέες θεραπείες, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση μπορούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και θα σταθούμε δίπλα τους, ώστε η Ελλάδα να έχει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη αναφορικά με τις Μονάδες Κ.Ι. και τη στελέχωσή τους.»

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κ. Καρποδίνη Θεανώ, δήλωσε τα εξής:

«Ο ΕΟΠΥΥ κατανοώντας τη χρονιότητα και τις δυσκολίες που δημιουργεί στη ζωή των πασχόντων η Κυστική ίνωση, παρέχει δωρεάν όλες τις παρακλινικές εξετάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή των πασχόντων από τη νόσο. Επίσης, οι θεράποντες ιατροί τους μπορούν να συνταγογραφήσουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από ΚΙ, τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου όσο και τις επιπλοκές της. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η ανάγκη για την επίσκεψη σε ιατρούς πέραν των θεραπόντων. Για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χρειάζονται προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία τους, οι πάσχοντες από ΚΙ δεν πληρώνουν καμία συμμετοχή. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει έως 10 φυσικοθεραπείες το μήνα, χωρίς συμμετοχή και αεροθεραπεία μια φορά το χρόνο. Αναφορικά με τις επιπλοκές που δημιουργεί η νόσος και την ανάγκη που προκύπτει για ενισχυμένη ειδική διατροφή, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία παρέχονται στους πάσχοντες χωρίς συμμετοχή.

Πρόσφατα, ο ΕΟΠΥΥ καθόρισε την αποζημίωση του ειδικού νεφελοποιητή για την ΚΙ, ο οποίος χορηγείται επίσης χωρίς συμμετοχή. Ο ειδικός νεφελοποιητής είναι απαραίτητος για τη λήψη των θεραπευτικών σκευασμάτων για την ΚΙ και είναι μια αρκετά μεγάλη δαπάνη αγοράς. Μέχρι τις 31/12/2019, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούσαν να λάβουν την παροχή τους, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ ήταν πολύ χαμηλή και οι εταιρείες δε το διακινούσαν. Αυτό δημιουργούσε μια επιπλέον επιβάρυνση στους ασθενείς, οι οποίοι καλούνταν να τον αγοράσουν με δικά τους χρήματα.

Μετά τη διαμαρτυρία του συλλόγου στον ΥΥ και την άμεση παρέμβαση του, καθορίστηκε νέα τιμή για την αποζημίωση του ειδικού νεφελοποιητή. Αυτό διόρθωσε τη στρέβλωση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα έτη και από τον Ιανουάριο του 2020, 141 πάσχοντες έλαβαν την παροχή, χωρίς να πληρώσουν, ενώ για το 2019 δεν είχε αποζημιωθεί κανένας νεφελοποιητής.

Η παρέμβαση αυτή απάλλαξε τους ήδη επιφορτισμένους ασθενείς από μια μεγάλη δαπάνη, η οποία είναι υποχρεωτική για τη διατήρηση της ποιότητας της υγείας τους.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει την ικανοποίηση του αιτήματος των πασχόντων από ΚΙ, για τη δημιουργία διακριτού προϋπολογισμού στα κλειστά όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με την αποζημίωση του ειδικού νεφελοποιητή και των αναλωσίμων του, προκειμένου αυτός να μην εμπίπτει στους μηχανισμούς rebate και claw back.»

Παρακολουθείστε το σύνολο των δράσεων της καμπάνιας «Απεριόριστη Ανάσα», που θα ακολουθήσουν καθ’όλη την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης: 

  • -στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης www.cysticfibrosis.gr
  • -στην σελίδα στο facebook εδώ