Βακτηριοφάγοι – πιθανή θεραπεία για λοιμώξεις από ψευδομονάδα στην Κυστική Ίνωση

  • Αρχική
  • Βακτηριοφάγοι – πιθανή θεραπεία για λοιμώξεις από ψευδομονάδα στην Κυστική Ίνωση
Βακτηριοφάγοι – πιθανή θεραπεία για λοιμώξεις από ψευδομονάδα στην Κυστική Ίνωση HCFA TEAM 7 Μαΐου, 2021

Βακτηριοφάγοι – πιθανή θεραπεία για λοιμώξεις από ψευδομονάδα στην Κυστική Ίνωση

Fagoi F3

7/5/2021

 Βακτηριοφάγοι – πιθανή θεραπεία για λοιμώξεις από ψευδομονάδα στην Κυστική Ίνωση

Η ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) είναι το πιο κοινό βακτήριο που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις και συχνά αποικίζει τους πνεύμονες των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Από τη στιγμή που η Pseudomonas aeruginosa εγκαθίσταται στους πνεύμονες ενός ασθενή με Κυστική Ίνωση είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθεί, παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αντιβιοτικές θεραπείες, καθώς τα  στελέχη της ψευδομονάδας αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να καθιστούν δύσκολη τη θεραπεία.

Η εταιρεία BiomX από το Ισραήλ ανέπτυξε μια σύγχρονη τεχνολογία, το BOLT (BacteriOphage Lead to Treatment), η οποία αντί για αντιβιοτικά χρησιμοποιεί βακτηριοφάγους ιούς για την καταπολέμηση και την εξολόθρευση των βακτηρίων. Οι βακτηριοφάγοι είναι ένα είδος ιών που βρίσκονται στη φύση, οι οποίοι επιτίθενται και σκοτώνουν συγκεκριμένα βακτηριακά είδη, όπως η ψευδομονάδα, χωρίς να διαταράξουν τα “καλά” βακτήρια που βρίσκονται στα όργανα των ασθενών.

Με την τεχνολογία BOLT οι βακτηριοφάγοι ιοί αναπτύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα (6 έως 8 εβδομάδες) με στόχο συγκεκριμένα βακτήρια για προσαρμοσμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή. Η διαδικασία ξεκινά με την απομόνωση του βακτηριακού στελέχους από τον ασθενή και στη συνέχεια προσαρμόζεται και παράγεται η θεραπεία για να ελεγχθεί σε κλινικές δοκιμές.

Η νέα πειραματική εισπνεόμενη θεραπεία ονομάζεται BX004 και έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στο βιοφίλμ που σχηματίζουν τα βακτήρια στους πνεύμονες των ασθενών για να προστατευτούν από τα αντιβιοτικά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως τα στελέχη της Pseudomonas aeruginosa, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι ευαίσθητα στη ΒΧ004. 

Οι κλινικές δοκιμές Φάσης 2 για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της θεραπείας BX004 έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα από την εταιρεία, η νέα θεραπεία δοκιμάζεται μέσω εισπνοής σε νεφελοποιητή έναντι του εικονικού φαρμάκου (placebo) σε δείγμα 40 ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι χρόνια αποικισμένοι από ψευδομονάδα. Η θεραπεία χορηγείται για 7 έως 10 ημέρες και η αποτελεσματικότητα της εκτιμάται με τη μεταβολή του πληθυσμού των βακτηρίων στους πνεύμονες των ασθενών και με μετρήσεις της αναπνευστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 2 για τη νέα θεραπεία BX004 αναμένεται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του 2021.

 

Πηγή:

https://cysticfibrosisnewstoday.com/2021/04/09/phase-2-trial-results-of-bx004-for-cf-expected-by-years-end/