Τεχνητή νοημοσύνη για ανάλυση αξονικών τομογραφιών στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση

  • Αρχική
  • Τεχνητή νοημοσύνη για ανάλυση αξονικών τομογραφιών στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση
Τεχνητή νοημοσύνη για ανάλυση αξονικών τομογραφιών στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση HCFA TEAM 17 Μαΐου, 2021

Τεχνητή νοημοσύνη για ανάλυση αξονικών τομογραφιών στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση

AI CT scans F1

17/5/2021

Τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση αξονικών τομογραφιών των ασθενών με Κυστική Ίνωση 

Η Ολλανδική εταιρεία Thirona, η οποία ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ανέπτυξε ένα νέο λογισμικό πρόγραμμα για την ανάλυση των αξονικών τομογραφιών των ασθενών με Κυστική Ίνωση (Κ.Ι.), που μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει και να καταγράψει τις φθορές των πνευμόνων των ασθενών, ακόμη και αυτές που δεν μπορεί να ανακαλύψει ο γιατρός.

Το νέο λογισμικό βασίζεται σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI), που ονομάζεται PRAGMA-AI. Ο αλγόριθμος αποτελεί μία ακολουθία οδηγιών που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκτελέσουν μία προγραμματισμένη εργασία. Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να «θυμούνται» παλιότερα δεδομένα και όταν υπάρξουν νέες πληροφορίες, επιταχύνονται τα αποτελέσματα. Το λογισμικό αυτό επιτρέπει την ανάλυση των αξονικών τομογραφιών, η οποία γίνεται με ένα γρήγορο ρυθμό – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – και είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση. Σύμφωνα με την εταιρεία, το αυτοματοποιημένο λογισμικό PRAGMA-AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κλινικές δοκιμές, όσο και στη φροντίδα των ασθενών με Κυστική Ίνωση για τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, της παρακολούθησης των ασθενών και του σχεδιασμού της κατάλληλης θεραπείας.

Το PRAGMA-AI, που είναι μέρος του πακέτου λογισμικών προγραμμάτων της Thirona LungQ, καταγράφει με γρήγορο ρυθμό την ακριβή έκταση της βλάβης των πνευμόνων στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, όπως του κατεστραμμένου πνευμονικού ιστού ή τις ανωμαλίες των αεραγωγών. Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για την σωστή επιλογή θεραπειών και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Όπως δήλωσε ο συν-προγραμματιστής της πρώτης έκδοσης λογισμικού PRAGMA-AI, Harm Tiddens, “Το νέο λογισμικό επιτρέπει μία πιο λεπτομερή διερεύνηση της κατάστασης των πνευμόνων για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση και εκτίμηση των νέων ακριβών καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς. Οι επιτροπές των Μητρώων ασθενών με Κ.Ι. έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για τη μέθοδο PRAGMA-AI. Θα χρησιμοποιήσουν πληροφορίες των ασθενών για να δημιουργήσουν νέα πρωτόκολλα φροντίδας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μελετήσουν τις θεραπείες για την Κ.Ι. και τα αποτελέσματα τους.”

Η εταιρεία ανέφερε στο Δελτίο Τύπου της ότι “ο αλγόριθμος PRAGMA-AI έχει επικυρωθεί με τη χρήση του σε ένα μεγάλο αριθμό δοκιμών σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση, δείχνοντας υψηλότερη διαγνωστική απόδοση σε σχέση με την ικανότητα ανάλυσης εκπαιδευμένων ανθρώπων.” 

Το λογισμικό PRAGMA-AI θα είναι μέρος της επόμενης έκδοσης του LungQ και θα διατεθεί για κλινική χρήση στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία.


Πηγή

https://cysticfibrosisnewstoday.com/2021/04/01/thirona-pragma-ai-lungq-software-fast-accuratelynew-automated-software-for-faster-assessment-and-monitoring-of-cf/