Covid-19: Αντιικά χάπια στην Κυστική Ίνωση & μεταμόσχευση

  • Αρχική
  • Covid-19: Αντιικά χάπια στην Κυστική Ίνωση & μεταμόσχευση
Covid-19: Αντιικά χάπια στην Κυστική Ίνωση & μεταμόσχευση HCFA TEAM 14 Ιανουαρίου, 2022

Covid-19: Αντιικά χάπια στην Κυστική Ίνωση & μεταμόσχευση

antiika xapia F

Μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων, ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών σε όσους νοσούν με ήπια νόσο covid-19 και πάσχουν από Κυστική Ίνωση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, αλλά και σε όσους ανήκουν στις υπόλοιπες κατηγορίες νοσημάτων που είχαν δοθεί τα μονοκλωνικά αντισώματα, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση. 

  antiika xapia F

 

14/1/2022

 

Covid-19: Αντιικά χάπια στην Κυστική Ίνωση & μεταμόσχευση

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων, ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών σε όσους νοσούν με ήπια νόσο covid-19 και πάσχουν από Κυστική Ίνωση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, αλλά και σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες νοσημάτων που είχαν δοθεί τα μονοκλωνικά αντισώματα, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση. 

 

Η συνολική ποσότητα των αντιικών χαπιών που θα διατεθούν στη χώρα μας είναι 10.000. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών άνοιξε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και γίνεται με συνταγογράφηση από τους γιατρούς για τους ασθενείς με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως γινόταν και για τα μονοκλωνικά αντισώματα. 

 

Τα αντιικά φάρμακα έχουν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μέχρι να δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ, ο ασθενής χρειάζεται να υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Τα φάρμακα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους εξωτερικούς ασθενείς και οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση καταχωρούν την πορεία της νόσου του ασθενή την 7η μέρα μετά τη χορήγηση, αλλά και την 28η μέρα.