Άννα Σπίνου στο news4health: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης» HCFA-TEAM 16 Απριλίου, 2022

Άννα Σπίνου στο news4health: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»

1.synenteuxi spinou news4health F

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, μιλά στο news4health στον Γιώργο Παπαϊωάννου για την ανάγκη να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων ασθενών με Κυστική Ίνωση το συντομότερο δυνατό στην καινοτόμα θεραπεία που δικαιούνται και θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους, αλλά και για τον αγώνα και τα τεράστια άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να έρθουν οι θεραπείες στη χώρα μας.

 

 1.synenteuxi spinou news4health F

16/4/2022

 

Άννα Σπίνου στο news4health:«Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»

 

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννα Σπίνου, μιλά στο news4health στον Γιώργο Παπαϊωάννου για την ανάγκη να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων ασθενών με Κυστική Ίνωση το συντομότερο δυνατό στην καινοτόμα θεραπεία που δικαιούνται και θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους, αλλά και για τον αγώνα και τα τεράστια άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να έρθουν οι θεραπείες στη χώρα μας.

 

———————–

 

“Πριν από μια δεκαετία κυκλοφόρησε η 1η καινοτόμα θεραπεία CFTR Modulator υψηλού κόστους (Kalydeco) για την Κυστική Ίνωση (Κ.Ι.), που στοχεύει στα αίτια της νόσου και απευθύνεται σε ελάχιστους ασθενείς με βάση τον γονότυπο τους (κάτω από 10 ασθενείς στην Ελλάδα). Στη χώρα μας επιτύχαμε την εισαγωγή της με τη διαδικασία της ατομικής παραγγελίας για κάθε ασθενή μέσω ΙΦΕΤ, όπως και των 2 επόμενων CFTR θεραπειών υψηλού κόστους (Orkambi, Symkevi), που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια και απευθύνονται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών, οι οποίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είτε καθυστερούσαν να αποζημιωθούν, είτε δεν αποζημιώνονται. 

 

Με τη σταδιακή ένταξη ολοένα και περισσότερων ασθενών στο περιορισμένο κανάλι της ατομικής εισαγωγής των φαρμάκων για κάθε ασθενή, παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των ατομικών παραγγελιών των ασθενών μας, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ και τη φαρμακευτική εταιρεία.

 

Στα τέλη του 2019 εγκρίθηκε στην Αμερική η 4η κατά σειρά CFTR Modulator θεραπεία (Kaftrio), η οποία περιέχει τριπλό συνδυασμό φαρμάκων. Η νέα επαναστατική θεραπεία πού “παγώνει” τη νόσο, παρουσιάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες CFTR θεραπείες και αφορά το 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως. Χάρις τις συντονισμένες πιέσεις του Συλλόγου μας και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία με τον ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική εταιρεία, ενεργοποιήσαμε πριν από 1,5 χρόνο στην Ελλάδα το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην  επαναστατική θεραπεία και διασώσαμε τους 30 ασθενείς μας που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. 

 

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η νέα θεραπεία ξεκίνησε να εισάγεται στη χώρα μας (αρχικά για τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς) με την ίδια διαδικασία μέσω ατομικής παραγγελίας από τον ΙΦΕΤ, όπως και οι προηγούμενες CFTR θεραπείες. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και της φαρμακευτικής εταιρείας για την αποζημίωση του συνόλου των CFTR θεραπειών. Στις αρχές του 2021 η νέα θεραπεία τιμολογήθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να συνταγογραφείται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους επιλέξιμους Έλληνες ασθενείς (πάνω από 250 ασθενείς σήμερα), ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις προηγούμενες CFTR θεραπείες. Καθώς γνωρίζαμε ότι η άδεια εισαγωγής των θεραπειών μέσω ΙΦΕΤ έληγε στο τέλος του 2021, ο Σύλλογος μας προέβη στις απαραίτητες παρεμβάσεις πριν από τη λήξη της άδειας, ζητώντας να εξασφαλιστεί εγκαίρως η συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των φαρμάκων για το τρέχον έτος, ενώ ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης. 

 

Κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου τρόπου εισαγωγής των φαρμάκων, παρουσιάστηκαν  στην αρχή του τρέχοντος έτους καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συνταγών ασθενών μας (κυρίως στην Αττική), οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη θεραπεία τους. Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας και της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, το Υπουργείο Υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία, οι καθυστερήσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως. Τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς μας λαμβάνουν σε ομαλή ροή όλες τις CFTR θεραπείες, οι οποίες πλέον κυκλοφορούν από τη φαρμακευτική εταιρεία απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Επί του παρόντος μία CFTR θεραπεία εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ, η οποία απευθύνεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου. Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν οι νέοι κωδικοί των θεραπειών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τις παραλαμβάνουν με ηλεκτρονική συνταγή. 

 

Αυτή τη στιγμή, μετά και την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης που είχε ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από τα υπόλοιπα μητρώα ασθενών, οι διαδικασίες αποζημίωσης των CFTR θεραπειών υψηλού κόστους μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

 

Οι ασθενείς μας και οι οικογένειες τους αναμένουν με αγωνία την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς με την πρόσφατη έγκριση επέκτασης της επαναστατικής θεραπείας στην ηλικία 6-11 ετών, οι μικροί μας ασθενείς θα μπορούν να την λάβουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς στη ζωή τους για να μειωθούν οι επιπλοκές και η βλάβη στην υγεία τους. 

 

Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε τις ενέργειες μας και τη συνεργασία μας με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων ασθενών μας το συντομότερο δυνατό στη θεραπεία που δικαιούνται και θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους.”

 

————————–

 

Η συνέντευξη στο news4health εδώ