Covid-19: Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή προφύλαξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοεπάρκεια

  • Αρχική
  • Covid-19: Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή προφύλαξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοεπάρκεια
Covid-19: Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή προφύλαξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοεπάρκεια HCFA TEAM 28 Ιουλίου, 2022

Covid-19: Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή προφύλαξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοεπάρκεια

monoklonika anosoeparkeia F

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld, ως αγωγή προφύλαξης κατά του covid-19 σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοανεπάρκεια, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

 monoklonika anosoeparkeia F

28/7/2022

Covid-19: Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή προφύλαξης σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοεπάρκεια

 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων με την εμπορική ονομασία Evusheld της AstraZeneca, ως αγωγή προφύλαξης κατά του covid-19 σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοανεπάρκεια, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Το Evusheld έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με ένδειξη την προφύλαξη από τον κορονοϊό σε άτομα που δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης στον εμβολιασμό κατά του covid-19 ή έχουν αντένδειξη για εμβολιασμό. 

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του φαρμάκου Evusheld είναι: 

• Ηλικία ≥12 ετών και βάρος ≥ 40 κιλών

• Απουσία ιστορικού προηγηθείσας νόσησης COVID-19 το τελευταίο τρίμηνο

• Αφορά πρωτίστως άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή και κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό

• Η ένδειξη και σύσταση για εμβολιασμό στα άτομα που θα λάβουν το Evusheld παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση εμβολιασμού, το Evusheld συνιστάται να χορηγείται 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Το φάρμακο Evusheld θα χορηγείται με την ίδια διαδικασία με τα αντιικά χάπια μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού και η χορήγηση του φαρμάκου θα γίνεται ενδομυϊκά, με παρακολούθηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη χορήγηση, σε νοσοκομεία που διαθέτουν Αιματολογικές Μονάδες, Μονάδες μεταμόσχευσης και παρακολούθησης ανοσοκατεσταλμένων, αλλά και ειδικότητες χορήγησης βιολογικών anti – CD20 παραγόντων. Μετά την έγκριση της αίτησης του ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης στο νοσοκομείο που τον εξυπηρετεί.

Ο κατάλογος των νοσοκομείων αλλά και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας εδώ.