Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης!

  • Αρχική
  • Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης!
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης! HCFA TEAM 10 Οκτωβρίου, 2022

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης!

apotelesmata omadwn F

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φροντιστών τους, που προσέφερε δωρεάν για πρώτη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης σε μέλη του σε όλη την Ελλάδα.

 

 

10/10/2022

 Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα!

 

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με Κυστική Ίνωση και των φροντιστών τους, που προσέφερε δωρεάν για πρώτη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης σε μέλη του σε όλη την Ελλάδα. 

 

Με την έλευση της νέας επαναστατικής θεραπείας που “παγώνει” τη νόσο, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση και οι οικογένειες τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην καθημερινότητα τους, όπως η εργασία, οι σπουδές, αλλά και η δημιουργία οικογένειας. Όμως παρά την πρόσβαση στις καινοτόμες life-changing θεραπείες η διάγνωση ενός παιδιού με Κυστική Ίνωση συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους νέους γονείς. Ταυτόχρονα μεγάλη αγωνία και άγχος νιώθουν οι ασθενείς, που λόγω των σπάνιων μεταλλάξεων τους δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες θεραπείες και όσοι ασθενείς δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ διαφορετικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων.

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης που διοργανώνει ο Σύλλογος ξεκίνησε το Μάιο και διήρκησε 3 μήνες, μέσα στους οποίους οι ασθενείς και οι φροντιστές εκπαιδεύτηκαν στις βασικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους και της καταθλιπτικής διάθεσης, στη διαχείριση της διαδικασίας του πένθους σε σχέση με τη νόσο, στην ενδυνάμωση για διεκδικητική συμπεριφορά, αλλά και στην επανεκκίνηση της ζωής τους με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.  

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν διαδικτυακά και δια ζώσης ασθενείς και φροντιστές απ’ όλη την Ελλάδα υπό τον συντονισμό της ψυχολόγου και γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπεύτριας Dr. Dipl.-Psych. Σταυρούλας Ρακιτζή, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική της προσφορά.

 

Οι πρώτες εντυπώσεις των ασθενών και των φροντιστών ήταν θετικές με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι η θεραπεία τους βοήθησε να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους, τα αρνητικά τους συναισθήματα και τον φόβο θανάτου, αλλά και να βελτιώσουν τη διεκδικητικότητα τους, την αποδοχή τους για τη νόσο, την αντοχή τους και να μην νιώθουν μόνοι. Με βάση την ερευνητική εργασία, που διεξήχθη από τη συντονίστρια Dr. Psych. Σταυρούλα Ρακιτζή, τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος για την ομάδα των ασθενών και την ομάδα των φροντιστών ανέδειξαν βελτίωση των περισσοτέρων μεταβλητών, όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβικό άγχος, θυμός, φόβος λάθους και κριτικής, φόβος επαφής, ικανότητα διεκδίκησης, δυσκολία στο να λες όχι, αισθήματα ενοχής, ευπρέπεια, οι οποίες αξιολογήθηκαν πριν και μετά τη θεραπεία. Συμπερασματικά οι πρώτες πιλοτικές μελέτες στην Ελλάδα με ασθενείς με Κυστική Ίνωση και τους φροντιστές τους έδειξαν ότι η ομαδική γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της υγείας και της ψυχικής τους υγείας.

 

Στις προτεραιότητες του Συλλόγου μας είναι να συνεχίσουμε τη δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς μας και τους φροντιστές τους και σε αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσει το επόμενο έτος ο επόμενος κύκλος του προγράμματος, όπου θα σχηματιστούν νέες ομάδες με επιπλέον συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της Dr. Psych. Σταυρούλα Ρακιτζή για την ομάδα των ασθενών, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα για την ομάδα των φροντιστών.