Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην τελετή έναρξης του 42ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης στο Λίβερπουλ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες Υγείας αλλά και εκπρόσωποι ασθενών από όλες τις χώρες, βραβεύτηκε ο Δημήτρης Κοντοπίδης ως Patient Advocate 2019. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή αναγνώριση της συνεισφοράς του σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα θεσμό βράβευσης εκπροσώπων ασθενών από κάθε χώρα, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο για περισσότερα από 5 χρόνια.

 

Στο 41ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που διεξήχθη φέτος στο Βελιγράδι από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, συμμετείχε και φέτος η ελληνική αποστολή με τους επιστήμονες υγείας και τους εκπροσώπους ασθενών με Κυστική Ίνωση, κ. Δημήτρη Κοντοπίδη και κα Άννα Σπίνου. 

Για μία ακόμη χρονιά, η ελληνική αποστολή, με επιστήμονες υγείας και εκπροσώπους ασθενών με Κυστική Ίνωση συμμετείχε στο 40ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που διεξήχθη στη Σεβίλη από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, με τη συμμετοχή για αυτήν τη χρονιά περισσότερων από 2.000 επιστημόνων υγείας. Το βλέμμα όλων είναι στα εξαιρετικά αποτελέσματα των καινοτόμων φαρμάκων που κάθε χρόνο παρουσιάζονται οι νέοι συνδυασμοί και αφορούν διαφορετικές μεταλλάξεις.

 

Για μία ακόμη χρονιά η ελληνική αποστολή, με επιστήμονες υγείας και εκπροσώπους ασθενών με Κυστική Ίνωση συμμετείχε στο 39ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που διεξήχθη στη Βασιλεία της Ελβετίας από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου με τη συμμετοχή για αυτή τη χρονιά περισσότερων απο 2.000 επιστημόνων υγείας.

Σπουδαία διάκριση για την ελληνική επιστημονική κοινότητα ήταν η βράβευση του Poster της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Τσανάκα και την Επίκ. Καθηγήτρια κα Χαζτηαγόρου στην τελετή λήξης, όπου βραβεύτηκαν τα 5 καλύτερα πόστερ από τα 269 που υπήρχαν στο συνέδριο, ένα για κάθε θεματική ενότητα.

Νέες θεραπείες στα τέλη Ιουλίου όπου αναμένεται και η έγκριση του συνδυασμού των φαρμάκων Lumacaftor και Ivacaftor για τους ομόζυγους ασθενείς με μετάλλαξη ΔF508 που στοχεύουν στην αιτία της νόσου, ενώ εντός Σεπτέμβρη μπορεί να εισαχθεί και στην χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ. Οι βελτιώσεις του παραπάνω συνδυασμού στην FEV1% της αναπνευστικής λειτουργίας των ασθενών που συμμετείχαν στην μελέτη έφτανε και μέχρι 4% μετά από 48 εβδομάδες θεραπείας ενώ είχαν και σημαντική μείωση στις πνευμονικές παροξύνσεις, αλλά και βελτίωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI). Οι  προσπάθειες μας επικεντρώνονται να συμμετέχει η χώρα μας σε κλινικές μελέτες για ετεροζυγώτες ΔF 508, που είναι και η πλειοψηφία των ασθενών μας, αρκετό καιρό  πριν βγει στην κυκλοφορία δηλαδή καθώς αναμένεται η σχετική έγκριση μετά το 2017.

Σελίδα 1 από 2