Από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση παρακολουθούνται εφ’ όρου ζωής σε εξειδικευμένο κέντρο Κυστικής Ίνωσης και ακολουθούν καθημερινά έναν συνδυασμό χρονοβόρων θεραπειών. Ο καθημερινός αγώνας των ασθενών απαιτεί προσήλωση και πειθαρχία. Για τους ασθενείς που βρίσκονται στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας, μοναδική λύση επιβίωσης είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων.
Συμπτωματικές θεραπείες
Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση ακολουθούν καθημερινά έναν συνδυασμό χρονοβόρων θεραπειών, οι οποίες διαρκούν 3-4 ώρες κάθε μέρα, τηρώντας ένα αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο φροντίδας. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρήζουν νοσηλείας στο εξειδικευμένο Κέντρο Κυστικής Ίνωσης.
Οι θεραπείες έχουν ως κύριο στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων που οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου. Επίσης στοχεύουν στο να διατηρήσουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κυρίως τους πνεύμονες, αλλά και γενικότερα τον οργανισμό των ασθενών.
Θωρακική αναπνευστική φυσιοθεραπεία
Η φυσιοθεραπεία βοηθά να κινητοποιηθούν και να απομακρυνθούν οι παχύρρευστες εκκρίσεις και τα πτύελα που συσσωρεύονται στους αεραγωγούς των πνευμόνων των ασθενών. Γίνεται σε καθημερινή βάση και η συχνότητα και η διάρκειά της ποικίλλουν σε κάθε ασθενή. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται, όπως η αυτογενής παροχέτευση, ο ενεργός κύκλος τεχνικών αναπνοής, η θετική εκπνευστική πίεση με συσκευές όπως η PEP mask, flutter, aerobika, acapella, κλπ.
Άσκηση
Εισπνεόμενα φάρμακα σε νεφελοποιητή
Διατροφή & παγκρεατικά ένζυμα
Ενδοφλέβιες θεραπείες
Λόγω των παροξύνσεων της νόσου, οι ασθενείς νοσηλεύονται συχνά για περίπου 2-3 εβδομάδες σε εξειδικευμένα Κέντρα Κυστικής Ίνωσης, όπου λαμβάνουν ενδοφλέβιες θεραπείες για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων ή άλλων επιπλοκών της νόσου.
Άλλες θεραπείες
Λόγω της δυσαπορρόφησης πολλοί ασθενείς λαμβάνουν σκευάσματα βιταμινών ABDEK, αλλά και συμπληρώματα διατροφής. Επίσης ορισμένοι ασθενείς λαμβάνουν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Κυστικής Ίνωσης. Για την αντιμετώπιση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες, όπως ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό, αντισταμινικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή και αντιβιοτικά. Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν και χειρουργικά, όμως οι υποτροπές είναι πολύ συχνές. Επίσης συστήνεται στους ασθενείς η συχνή ενυδάτωση και η κατανάλωση αλμυρών τροφών, ιδίως τους θερινούς μήνες, για την αποφυγή της αφυδάτωσης.
Καινοτόμες θεραπείες CFTR Modulators
Οι καινοτόμες θεραπείες CFTR τροποποιητές (CFTR Modulators) δρουν στα αίτια της νόσου. Βελτιώνουν τη λειτουργία του ελαττωματικού CFTR γονιδίου, που προκαλεί την Κυστική Ίνωση, και «παγώνουν» τη νόσο επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξή της.
Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες CFTR τροποποιητών η υγεία και η ποιότητα ζωής των ασθενών με Κυστική Ίνωση βελτιώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ σταδιακά αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Οι πρώτες καινοτόμες θεραπείες
Η επαναστατική θεραπεία τριπλού συνδυασμού
Γονιδιακή θεραπεία
Η γονιδιακή θεραπεία αποσκοπεί στην αντικατάσταση του ελαττωματικού CFTR γονιδίου στα κύτταρα των αεραγωγών των ασθενών με Κυστική Ίνωση και απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις τους. Επί του παρόντος η γονιδιακή θεραπεία βρίσκεται στο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ τα επόμενα έτη αναμένονται νεότερες εξελίξεις.
Μεταμόσχευση πνευμόνων
Για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που δεν είναι επιλέξιμοι για κάποια καινοτόμα θεραπεία CFTR τροποποιητών ή δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις καινοτόμες θεραπείες και βρίσκονται στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας, μοναδική λύση επιβίωσης είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων.
Η μεταμόσχευση γίνεται εφόσον εγκριθεί η ένταξή τους στη λίστα μεταμόσχευσης. Για να ενταχθεί στη λίστα ένας ασθενής, θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία διαπιστώνονται μέσα από μια σειρά εξετάσεων κατά τη διάρκεια του προμεταμοσχευτικού ελέγχου. Όταν βρεθεί εγκαίρως το κατάλληλο μόσχευμα, πραγματοποιείται η διαδικασία της μεταμόσχευσης. Πριν και μετά τη μεταμόσχευση χορηγούνται φάρμακα στον ασθενή που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την απόρριψη του μοσχεύματος.
Η παρακολούθηση του μεταμοσχευμένου ασθενή δεν σταματάει ποτέ και γίνεται κάθε τρεις ή έξι μήνες, ανάλογα με την κατάστασή του. Αρκετές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε περίπτωση οποιασδήποτε επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας ή εάν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ένας μεταμοσχευμένος ασθενής είναι η απόρριψη του μοσχεύματος, καθώς και οι συχνές και σοβαρές λοιμώξεις. Με βάση τα στατιστικά η διάμεση επιβίωση για τη μεταμόσχευση πνεύμονα σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες αναπνευστικές παθήσεις, λόγω του νεαρού της ηλικίας των ασθενών με Κυστική Ίνωση που μεταμοσχεύονται.
Περισσότερα για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εδώ.
Διακρατική συμφωνία μεταμοσχεύσεων με Αυστρία
Έως και το 2014 δεν υπήρχε στην Ελλάδα κάποιο σταθερό μακροχρόνιο πρόγραμμα για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Με πιέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς το 2014 υπεγράφη διακρατικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Αυστρίας (AKH). Χάρη σε αυτή τη συμφωνία περισσότεροι από 25 ασθενείς με Κυστική Ίνωση, αλλά και ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, κατάφεραν να υποβληθούν σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία από το 2015 έως και το 2019.
Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Πνεύμονα
Δωρεά οργάνων
Καμπάνια «Απεριόριστη Ανάσα- Be a Life Donor»
O Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια αύξησης των δωρητών οργάνων που γίνεται στην Ελλάδα με την επιτυχημένη καμπάνια «Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor». Ο Σύλλογος δημιούργησε την καμπάνια από το 2021, υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.
Δράσεις επικοινωνίας της καμπάνιας: τηλεοπτικά βίντεο σποτ, τοιχογραφίες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με ιστορίες πραγματικών μεταμοσχευμένων Ελλήνων ασθενών με Κ.Ι. που κέρδισαν την 2η ευκαιρία στη ζωή, συναυλία ευαισθητοποίησης.
Επίτιμος Υποστηρικτής της Καμπάνιας είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η καμπάνια έχει βραβευτεί με το Silver Healthcare Award 2021, καθώς το 2020-2021 εν μέσω covid-19 συνέβαλε στον τριπλασιασμό των εγγραφών δωρητών οργάνων, με 631 νέες εγγραφές στο Μητρώο δωρητών οργάνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Γίνε δωρητής οργάνων και δες τις δράσεις της καμπάνιας εδώ.