Νέες παροχές για την Κυστική Ίνωση από τον ΕΟΠΥΥ- Ένα από τα επιτεύγματα των μακρόχρονων και επίμονων παρεμβάσεων του Συλλόγου μας! HCFA-TEAM 4 Νοεμβρίου, 2018

Νέες παροχές για την Κυστική Ίνωση από τον ΕΟΠΥΥ- Ένα από τα επιτεύγματα των μακρόχρονων και επίμονων παρεμβάσεων του Συλλόγου μας!

ekpy-2018a

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η δημοσίευση του τελικού νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ στο ΦΕΚ 4898/1-11-2018, τεύχος Β, όπου περιλαμβάνονται όλες οι νέες παροχές για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση σχετικά με αποζημίωση φυσιοθεραπειών, νεφελοποιητών και αναλωσίμων, αεροθεραπείας, σκευασμάτων διατροφής, αναλωσίμων για κατ’οίκον ενδοφλέβια θεραπεία, κ.α., χάρις τις έγκυρες, έγκαιρες και επίμονες παρεμβάσεις των εκπροσώπων του Συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια. Διαβάστε περισσότερα.

 

 

ekpy-2018a

 

 

 

Νέες παροχές για την Κυστική Ίνωση από τον ΕΟΠΥΥ

 

Ένα από τα επιτεύγματα των μακρόχρονων και επίμονων παρεμβάσεων
(επισυνάπτονται οι επιστολές διεκδίκησης από το 2014)

 

“Με μεγάλη ανακούφιση, υποδεχτήκαμε τον νέο κανονισμό παροχών ΕΟΠΥΥ με τις πολυπόθητες διατάξεις που αφορούν τους ασθενείς μας και διεκδικούμε από το 2014 με σειρά από επιστολών και συναντήσεων με όλους τους σχετικούς φορείς” είναι η πρώτη δήλωση της νέας Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Άννας Σπίνου. Η αποζημίωση των 10 αναπνευστικών φυσιοθεραπειών ανά μήνα σε συνδυασμό με τους νεφελοποιητές νέας γενιάς, είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις καθ’ ότι η φυσιοθεραπεία και η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των ασθενών σε καθημερινή βάση. Το δικαίωμα στην διεύρυνση συνταγογράφησης των απαραίτητων σκευασμάτων & συμπληρωμάτων που χρειάζονται οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, τα παρελκόμενα για την τακτική ενδοφλέβια θεραπεία που μέχρι τώρα τα κάλυπταν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς και η αποζημίωση των παρακλινικών εξετάσεων (πολλές από αυτές αφορούσαν και τους μεταμοσχευμένους) είναι επίσης μια σειρά από κόστη που ανακουφίζουν την “τσέπη”’ των ασθενών, καθώς η Κυστική Ίνωση είναι πολυσυστηματική νόσος και έχει πολλά συνοδά νοσήματα για τα οποία μέχρι τώρα τα κόστη δεν καλύπτονταν.

 

“Τέλος οι διαχρονικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αρμόδιους φορείς και η επιμονή και τεκμηρίωση των αιτημάτων μας, αποφέρουν έστω και με καθυστέρηση τα παραπάνω αποτελέσματα. Γι’ αυτό και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καθοριστική συμβολή του μέχρι πρότινος Προέδρου ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμη Σωτήριου, αλλά και των συνεργατών του, κας Κανή, κας Λίτσα και κας Αντωνούδη” αναφέρει κλείνοντας ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κοντοπίδης

 

Ακολουθούν:  

 

Χρήσιμα link με την ιστορία των παρεμβάσεων μας από το 2014 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαβούλευση με επιστολές, συναντήσεις και ανακοινώσεις

 

Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να δείτε ενδεικτικά μερικές από τις σχετικές επιστολές του Συλλόγου μας προς τον ΕΟΠΥΥ για τον νέο ΕΚΠΥ από το 2014 έως το 2018.

 

Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να δείτε παλαιότερες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας σχετικά με τον ΕΚΠΥ και συναντήσεις με Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ.

 

 

Αναλυτικά οι παροχές αποζημίωσης που αφορούν τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση

 

ü  Αποζημίωση 10 φυσιοθεραπειών το μήνα ανά έτος

 

Οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση θα αποζημιώνονται πλέον έως 10 συνεδρίες φυσικοθεραπείας το μήνα ανά έτος. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 39 του ΦΕΚ και εδώ.

 

ü  Αποζημίωση ειδικών νεφελοποιητών και αναλωσίμων

 

Αποζημιώνεται πλέον σε πάσχοντες από κυστική ίνωση η αγορά ή ενοικίαση ειδικού νεφελοποιητή και των αναλωσίμων του. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 53 του ΦΕΚ και εδώ.

 

ü  Αποζημίωση επιδόματος αεροθεραπείας

 

Το επίδομα αεροθεραπείας παρέχεται πλέον ονομαστικά στην πάθηση της Κυστικής Ίνωσης για το χρονικό διάστημα 1/6 ως 31/8 κάθε έτους. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 46 του ΦΕΚ και εδώ.

 

ü  Αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής

 

Παρέχεται αποζημίωση σκευασμάτων διατροφής για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, σύμφωνα με τους δείκτες θρέψης με την σχετική γνωμάτευση να ισχύει για έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της, ενώ από τη συμμετοχή 10% στη δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής εξαιρούνται όλοι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 10 του ΦΕΚ και εδώ.

 

ü  Αποζημίωση αναλωσίμων υλικών για ενδοφλέβια αγωγή

 

Παρέχεται πλέον αποζημίωση στους πάσχοντες από κυστική ίνωση, για συστήματα έγχυσης ορού, βελόνες, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες, στατώ ορού, λευκοπλάστ, γάζες που είναι αναγκαίο υγειονομικό υλικό για πραγματοποίηση κατ’ οίκον ενδοφλέβιας θεραπείας, όπως θα πιστοποιείται από τον θεράποντα ιατρό κάθε ασθενή. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 47, παράγραφος στ και εδώ.

 

ü  Αποζημίωση παρακλινικών εξετάσεων

 

Oι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση δεν θα καταβάλλουν συμμετοχή για τις παρακλινικές εξετάσεις. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 6 του ΦΕΚ και εδώ.

 

ü  Φαρμακευτική περίθαλψη

 

Στους ασθενείς με κυστική ίνωση, οι ιατροί ειδικών μονάδων μπορούν να συνταγογραφούν όλα τα σκευάσματα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς για την αντιμετώπιση της νόσου τους και των επιπλοκών της. Δείτε περισσότερα στο άρθρο 7 του ΦΕΚ και εδώ.

 

Για να δείτε ή να κατεβάσετε ολόκληρο το ΦΕΚ4898/1-11-2018 που περιέχει τον νέο Κανονισμό Παροχών κάντε κλικ εδώ.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι διεκδικήσεις του Συλλόγου μας δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με Κυστική Ίνωση, υπενθυμίζοντας ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η συμμετοχή των ίδιων των ασθενών για τον εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων.